KUMY

cursussen bij de AKE

modelboetseren | 2017 | AKE-Emmen

MD1: portret- en figuurboetseren op dinsdag van 10.00 – 12.30 uur

Hoe vorm je een figuur in drie dimensies? Hoe boetseer je een gelijkend portret? Wat wil je van het model in je werk gebruiken?
Je werkt tijdens de lessen naar levend (naakt)model en boetseert in klei en/of was.
De cursus modelboetseren is geschikt voor zowel beginners als voor degenen die al meer ervaring hebben. De begeleiding richt zich op iedere cursist persoonlijk. Soms oefenen we vooral snelle standen soms werken we een aantal lessen aan hetzelfde werkstuk.
Binnen de cursus is volop ruimte om te experimenteren met vorm.
Gezamenlijk bepalen we waar de nadruk in de les op ligt. Dat kan op het model als geheel zijn of een portret, ook kan dat een techniek van boetseren en het ontwikkelen en uitvoeren van ideeën zijn. Het is mogelijk het model als aanleiding te nemen voor een abstracter beeld. Gevorderden worden uitgedaagd anders naar hun werk te gaan kijken, zij kunnen zich bijvoorbeeld laten inspireren door andere beeldhouwers of stromingen uit de kunstgeschiedenis.
Het beeld van klei kan daarna drogen en gebakken worden. Was kan verder verwerkt worden, zodat het gegoten kan worden door een bronsgieter of dat er een afgietsel gemaakt kan worden in gips, aluminiumcement, kunsthars etc. 

Cursisten kunnen zelf hun materialen meenemen en klei kan ook gekocht worden bij de AKE. De docent kan materialen leveren die buiten de cursus om betaald worden. Modellengeld, klei- en bakkosten komen bovenop de cursusprijs.

werkbespreking | 2017 | AKE-Emmen

MD2: hakken in steen of hout op dinsdag van 14.30 – 17.00 uur
MD5: hakken in steen of hout op woensdag van 19.00 – 21.30 uur

Zowel starters als gevorderden werken tijdens deze uren intensief aan hun beeld in hout of steen. Er wordt gekeken en gesproken over het wegnemen van materiaal, er af is er af, gereedschappen, werkmethodes, steen/houtsoorten en werk van kunstenaars. De groep werkt met de docent en elkaar. Hierdoor ontstaat er onderlinge betrokkenheid en een sfeer die inspirerend is voor ieders ontwikkeling.
De materialen en gereedschappen nemen de cursisten zelf mee of worden gedurende de lesperiode aangeschaft. De docent heeft de eerste les een basissetje voor steen bij zich voor nieuwe cursisten, (basissteentjes en gereedschappen) zodat er direct begonnen kan worden.

boetseren | 2017 | AKE-Emmen

MvD3: boetseren; portret, mens en dier op dinsdag van 19.00 – 21.30 uur

Deze cursus is bedoelt voor iedereen die graag ruimtelijk wil werken met klei, was of gips. Voor sommigen kan het een kennismaking of verkenning zijn van deze verschillende materialen en hun technieken, voor anderen biedt deze cursus verdieping van hun kennis en ervaring en vooral afwisseling.
De nadruk ligt op de mens, als geheel, torso of portret. En we werken dan ook een aantal lessen met model (ongeveer 10), daarnaast zijn er verschillende oefeningen om de anatomie beter te begrijpen, kan er gewerkt worden van foto’s (voor portret bijvoorbeeld) en zelfs dieren zijn een mogelijk onderwerp. Dierenboetseren ligt in het verlengde van figuurboetseren, omdat ook daar dezelfde anatomie bij komt kijken, alleen de verhoudingen zijn anders.
Waar het om gaat is dat je als cursist maakt wat je graag wilt maken en leert wat je graag wilt leren, misschien heb je daar nog geen duidelijk beeld bij, dat is geen probleem, tijdens de cursus wordt dat vanzelf duidelijker. We ontdekken de verschillende mogelijkheden die klei biedt en de andere manier van boetseren met was. Optioneel is het modelleren met gips.
Er kan gewerkt worden vanuit verschillende invalshoeken van de kunst. Realistisch, abstract, non-figuratief; de cursist is de maker en ontwerper.

Cursisten kunnen zelf hun materialen meenemen en klei kan ook gekocht worden bij de AKE. De docent kan materialen leveren die buiten de cursus om betaald worden. Modellengeld, klei- en bakkosten komen bovenop de cursusprijs.

MvD4: schilderen op woensdag van 16.00 – 18.30 uur

Tijdens deze cursus ligt het materiaal waar mee gewerkt wordt niet vast, de cursist kiest zelf wat hij of zij wilt gebruiken, verdiepen of leren kennen, zoals aquarel-, olie- of acrylverf. Er wordt soms kort en soms langer aan een schilderij gewerkt. Soms gaat het om de oefening en andere keren werken we toe naar een uitgewerkt werkstuk.
Tijdens de cursus gaan we op zoek naar ieders eigen palet, stijl, voorkeuren en mogelijkheden, ideeën en behoeften, dus centraal staat de individuele ontwikkeling. De begeleiding richt zich dan ook op iedere cursist persoonlijk en ook wordt het werk gezamenlijk besproken op een ontspannen en opbouwende manier, want ook dat is enorm stimulerend.
De onderwerpen tijdens de cursus wisselen, zo werken we naar de waarneming en de fantasie. Een aantal lessen naar levend model, de hele figuur en het portret, maar ook komt er een stilleven aan de orde en nog veel meer.
Afhankelijk van vragen en behoeftes uit de groep kan de cursus verschillende kanten uitgaan.